Aktuella seminarier eller publikationer
Roxy rullar - ny bok för förskolebarn
Roxy är fem år och går på förskolan. Hon har cp och kan prata, men hon kan inte stå eller gå. Hon behöver hjälp med att äta, gå på toaletten, tvätta sig, klä på sig, ta sig fram – och mycket annat.I den här boken lyfts Roxys mod, styrka och positiva inställning till livet fram. Berättelsen bygger på Roxy Jansson Stenings egna minnen och erfarenheter av att vara rullstolsburen i en värld som är anpassad för barn som är normfullkomliga.
Roxy rullar är en berättelse som berör och ger kunskap, för både barn och vuxna.
Boken kan förbeställas på Visto förlag. Publicerat i april 2025.
Författare: Susanne Fransson & Roxy Jansson Stening
Illustratör: Marjo Palokangas
Barns rättigheter i skolan
Susanne Fransson och Roxy Jansson Stening har skrivit om nationella prov ur ett rättssäkerhets- och funktionsrättsperspektiv; dels debattartikeln ”Skolans regler är en djungel – ge eleverna anpassningar” i tidningen Vi lärare, dels Nationella prov - rättssäkerhet, likvärdighet och rättvisa ur ett funktionsrättsperspektiv i antologin Barnets rätt i skolan, om rättigheter, aktörskap och tillgänglighet. Publicerat i november och december 2024.Lika lön för likvärdigt arbete i ett nordiskt perspektiv
Nordiska ministerrådet avslutar sitt projekt om lika lön för likvärdigt arbete i Norden med ett expertmöte i Reykjavik den 31 oktober 2024. Parallellt har det pågått ett nordiskt-tyskt fackligt projekt kring samma tema. Mötet är ett samarrangemang av Nordic Information on Gender (NIKK), Friedrich Ebert Stiftung, Deutscher Gewerkschaftsbund och Nordens Fackliga Samorganisation. Inom ramen för dessa två projekt produceras fyra rapporter på temat lika lön för likvärdigt arbete. Publikationen Vägar till lika lön för likvärdigt arbete och dess engelska version Towards Pay Equity är en unik jämförande studie publicerad 25 oktober 2024. Frågan har särskilt aktualitet efter att EU-parlamentet antagit tvingande regler om lönetransparens, direktiv 2023/970. På vilket sätt temat likvärdigt arbete spelar en roll i samband med implementeringen utgör ett centralt tema. Rapporten, som skrivits av Eberhard Stüber, inleds med att beskriva hur frågan om lika lön för likvärdigt arbete är reglerad i de nordiska ländernas diskrimineringslagstiftning och hur denna har tolkats i rättspraxis. Vidare beskrivs och analyseras temats koppling till ILO-konvention 100 och nordiska regeringars rapporteringar till denna konvention. Med anledning av ett delmål i FN:s Agenda 2030, uttalas en ambition om att statistiskt beskriva lönegapet mellan kvinnor och män kopplat till likvärdigt arbete. Av denna anledning förs en diskussion om vilka problem, eller möjliga lösningar, som aktualiseras i det sammanhanget.
Ett särskilt kapitel ägnas åt hur likvärdigt arbete och den strukturella undervärderingen av kvinnodominerat arbete har behandlats i nordiska utredningar, rapporter och forskning sedan år 2019. Hur bestämmelser om lönekartläggning samspelar, såväl med regleringar om obligatorisk rapportering av lönestatistik, som med motsvarande skrivningar i kollektivavtal, är en annan fråga som berörs. I detta sammanhang uppmärksammas hur olika ”frontfagsmodeller”, dvs. överenskommelser om att den exportorienterade tillverkningsindustrin ska ha en löneledande roll, kan ha en inverkan på frågan om jämställda löner.